Marc Siemons nieuwe Koning Gilde St Jan

Traditiegetrouw wordt eens per 4 jaar op de eerste dinsdag na 21 september een prachtig evenement georganiseerd door Gilde St Jan in Wernhout, het Koningschieten.
Op 26 september jl. verzamelden de gildeleden zich bij Café De Valk. Onder begeleiding van de zustergilden, Gilde St Willibrordus Klein Zundert en Gilde St Christoffel Wuustwezel, marcheerden zij af naar het schietterrein.
Na de aankomst bij de schutsboom werden de rechten en de plichten van de koning door de hoofdman voorgelezen. De huidige koning, Peter Mutsters, ontdeed zich van zijn zilver en titel. Waarna de vogel de lucht in kon en de verschieting werd geopend, door de eerste schoten van de huidige koning en de hoofdmannen van de aanwezige gilden.
Diegene die het laatste stuk van de vogel of ijzeren plaat omlaag schiet, mag zich de nieuwe koning noemen. Na een felle strijd werd de 1e vogel geschoten door Patrick Verhaard. Hij bedankte echter voor deze eer en verkoos de optie om de gildebroeders en –zusters te trakteren op een vat bier.
Doordat het koningschap niet werd aanvaard, werd voor een tweede maal een houten vogel op de schutsboom gezet, waarna het schieten werd voortgezet door de leden.
Deze tweede verschieting eindigde in een mooi duel, waarbij de 2e vogel is geschoten door Marc Siemons. Een knappe prestatie en tegelijk ook een grote eer, omdat hij hiermee in de voetsporen van zijn vader treedt. Johan Siemons († 2019), die in 2002 koning schoot.
Deze zonovergoten en zeer geslaagde dag werd afgesloten met het drinken van de erewijn. De nieuwe koning mag zich nu gaan voorbereiden op zijn taak, welke begint op de 1e teerdag in 2024. Wanneer het gilde nieuwe de koning gaat afhalen en hem nogmaals het zilver om zal hangen.

Agenda St Jan


 • zondag 25 augustus- dinsdag 27 augustus
  Feest cafe de valk, Wernhoutseweg 135, 4884 AT Wernhout, Nederland

 • maandag 2 september- dinsdag 24 september

 • donderdag 5 september- maandag 9 september
  Feest cafe de valk, Wernhoutseweg 135, 4884 AT Wernhout, Nederland

 • donderdag 19 september- maandag 23 september
  Schijf, Nederland

 • zondag 22 september- dinsdag 24 september
  Feest cafe de valk, Wernhoutseweg 135, 4884 AT Wernhout, Nederland